Cursuri IT - cunoștințe SQL

Devino Programator!

HTML, CSS, JavaScript, Cursuri IT
De ce este bine ca un programator să aibă cunoștințe de bază în SQL?

În vastul domeniu IT, cel mai important aspect al jobului de programator este să aibă un mindset specific, înclinat spre analiză profundă. Cu alte cuvinte, să nu se lase până nu înțelege care este problema, de unde apare ea, cum poate fi rezolvată și ce soluții trebuie implementate pentru a nu mai reapărea sau pentru a fi identificată în timp util data viitoare.

Pe lângă un mindset de acest tip, vine cu sine și nevoia de a cunoaște câteva noțiuni pe care orice programator le are, indiferent de limbajul sau de framework-ul pe care îl utilizează. Acest numitor comun între atât un programator .NET cât și unul de PHP este SQL-ul.

SQL, sau Standard Query Language, se referă, așa cum se poate intui, la un limbaj de interogare de baze de date. Bun, dar te întrebi, ce legătură ar putea avea un limbaj de interogare de baze de date cu un programator care este interesat, să zicem, doar să creeze design de aplicații?

Ei bine, totul este conectat în programare, iar SQL-ul reprezintă una dintre cunoștințele de bază pentru mai multe motive:

1. Are o sintaxă ușoară; spre deosebire de un limbaj de programare, interogările basic de SQL sunt floare la ureche! Garantat.

2. Este chiar recomandat să urmezi cursuri IT de SQL dacă ești la început de drum pentru a te familiariza cu tipurile de date și cu un tip de sintaxă peste care vei putea acumula cunoștințe mai complexe, mai avansate de programare;

3. Mai devreme sau mai târziu vei lucra într-o oarecare măsură cu baze de date, iar angajatorul se va aștepta ca tu să cunoști sintaxele simple de interogare;

4. Dacă înveți sintaxa unui sistem de gestiune de baze de date, vei putea jongla ușor și rapid și cu alte sisteme; dacă ai învățat MySQL, îți va fi ușor să lucrezi și în T-SQL sau în bine-cunoscutul Oracle. De ce? Principiile sunt aceleași!

5. O bază mică de date îți conferă noțiuni generale de arhitectură pe care le poți dezvolta în arhitecturi mai mari de aplicații;

6. SQL-ul este extrem de versatil: poți învăța să lucrezi atât cu baze de date relaționale (adică cele clasice, unde relațiile între tabele se creează prin foreign-keys), cât și non-relaționale, supranumite NoSQL, precum MongoDB, extrem de ușor de folosit și de apreciat la ora actuală.

Mai ai nevoie și de alte argumente? Unul extrem de important ar fi că este FUN. Exact, e foarte plăcut să scrii sintaxe SQL, să te joci cu tabele, să parcurgi multitudinea de tipuri de date, ba chiar ai șansa să intri în și mai multe detalii, să creezi proceduri, indecși, să avansezi dincolo de simplele sintaxe de tipul SELECT * FROM, WHERE etc.

În plus, SQL este de bază dacă vrei să intri pe făgașul programării cu gândul de a deveni DBA, adică database admin, un job la foarte mare căutare.

Te-am convins? Acum dă-i bătaie și:

SELECT Motivation FROM Yourself WHERE Passion = ‘Programming’ GO

TOP