Cursuri IT sau internship?

Devino Programator!

Cursuri IT
Cursuri IT sau internship?

Îți dorești să lucrezi în domeniul IT și nu ești sigur/ă de unde să începi? Știi deja că unele dintre cele mai simple căi ar fi să urmezi cursuri de IT însă în același timp te tentează și un internship. Ai auzit de la prieteni sau cunoștințe fie de prima metodă, fie de a doua, dar nu ești convins/ă pe care să o alegi.

Fiecare dintre opțiuni are părți bune și mai puțin bune. Să le trecem în revistă pe fiecare:

Cursuri IT

Pro: un curs IT este binevenit pentru că dacă îl promovezi cu succes vei avea la îndemână o diplomă care să își certifice noile competențe dobândite. Vei fi intrat deja în contact cu diferite tehnologii, diverse problematici care gravitează în jurul limbajului studiat/ tipului de sistem de gestiune de baze de date/ tipului de sistem de testing etc. Vei ști să răspunzi la întrebări basic de interviu și vei putea obține relativ ușor poziții entry-level pentru a debuta în acest field.

Contra: dacă lucrezi deja de ceva timp în alt domeniu, un dezavantaj va fi că, în ciuda promovării unui curs, vei începe în această branșă precum un junior iar salariul pe care îl vei obține va fi unul de începător, deci poate mai puțin decât obțineai la fostul job. Dacă însă vorbim de un prim job, un curs IT în avans nu va face decât să îți aducă beneficii.

Internship:

Pro: un internship este potrivit pentru tine dacă ești an terminal la o facultate de profil pentru că îți va facilita inserția profesională în domeniu; în același timp ai avantajul de a opta pentru un internship part-time, tocmai pentru a te putea dedica și cursurilor de la facultate;

Dacă nu ești la o facultate de profil (Politehnică, ASE – Cibernetică, Informatică etc), să obții un internship va fi ceva mai dificil dar nu imposibil; practic vei fi evaluat pentru potențial și pentru dorința de învăța, nu pentru cunoștințele avute, așa că va trebui doar să convingi că vrei; odată obținut, vei putea să te familiarizezi cu diverse tehnologii folosite în cadrul companiei, care cel mai probabil sunt folosite și în cadrul altor companii mari de profil; atenție însă la internhipurile nișate care te pot limita la a alege de joburi oferite de compania la care efectuezi stagiul; orientează-te către tehnologii uzuale, nu obscure, altfel caută alt internhip care să nu te limiteze profesional.

Contra: deși în general un internhip îți asigură după finalizarea lui un post de debutant la compania la care l-ai efectuat, uneori se întâmplă să nu fie așa ori să nu ai rezultate pe măsura așteptărilor companiei respective. Ce e de făcut? Ori aplici la un alt internship ori începi un curs pe un limbaj popular de programare.

De aici nu îți rămâne decât să participi la cât mai multe interviuri pe posturi de junior. În mare, cei care doresc un career shift se vor orienta către cursuri IT, pe când studenții la facultăți de profil tehnic aleg calea stagiului/internshipului ca fiind deschizătorul de drumuri în cariera lor viitoare.

Tu unde te situezi și ce așteptări ai? Pornește de la această întrebare și vei ști ce cale să alegi. Succes!

TOP