Dezvoltator full-stack

Devino Programator!

Cursuri programare
Dezvoltator full-stack

Full-stack: ya-ya sau nah-nah?

În linii mari, un dezvoltator full-stack este acel programator care a acumulat experiență atât în limbaje precum JS, HTML și CSS, cât și în limbaje de programare de tipul Java, C#, C++, Python etc - Cursuri IT.

Avantajele de a fi full-stack dev sunt evidente: cu o experiență mai mare care se răsfrânge asupra mai multor limbaje, vin și oportunitățile într-un număr mai crescut. Relația este deci direct proporțională. În același timp, și responsabilitățile cresc.

Un full-stack va trebui să fie la curent cu zeci de tehnologii, de tool-uri, de API-uri, în general, va trebui să fie permanent conectat la cele mai noi inovații în materie de tehnologie.

Asta aduce cu sine și un timp ceva mai limitat în a te pune la curent în profunzime cu o tehnologie sau alta. Anumite noțiuni vor fi învățate de o manieră superficială, ba chiar pe repede-nainte în funcție de termenele limită impuse de client.

Totuși, a fi permanent conectat la ce este mai nou devine din ce în ce mai simplu. Există o multitudine de site-uri precum geeksforgeeks.org, stackoverflow.com, github.com unde în cazul în care te confrunți cu o problemă, mai mult ca sigur vei găsi o soluție de la alți dezvoltatori cu mai multă experiență într-un field specific. Iar dacă problema este nouă, ai șansa de a comunica de o manieră constructivă cu alți dezvoltatori și să găsiți împreună cele mai bune rezolvări. Scopul este comun: găsirea de soluții eficiente.

Totodată, a fi un full-stack are părți bune pentru o persoană care, defel, se plictisește rapid. În cazul unei poziții atât de vaste mereu va fi ceva de descoperit, de îmbunătățit, de implementat. Dacă însă ca tip de personalitate te încadrezi în stereotipul de programator extrem de meticulos, poate jobul de full-stack nu este cel mai mulțumitor, mai potrivită fiind concentrarea într-o singură direcție, fie de back sau de front-end.

În orice caz, vei ști cu exactitate dacă acest rol ți se potrivește doar dacă vei încerca. Calitățile generale pe care trebuie să le ai sunt comune tuturor tipurilor de programatori: capacitate excelentă de analiză, meticulozitate, problem-solving skills, răbdare și dorință de a fi mereu la curent cu tendințele din tech.

Ești dispus/ă să accepți provocarea full-stack?

TOP