Cursuri IT online

Devino Programator!

Facultate IT
Cursuri IT online sau facultate de profil?

Te întrebi care soluție ar fi mai potrivită pentru a începe cariera ta în IT și alternezi între a urma cursuri online sau o pregătire academică de profil?

Depinde foarte mult de timpul pe care ești dispus să îl investești și dacă lucrezi deja sau ești student.

Dacă lucrezi deja, o facultate va fi alegerea mai dificilă, mai puțin practică. Programul de muncă îți va fi afectat de necesitatea de a fi prezent la anumite seminarii sau cursuri obligatorii. Evident, dacă locul de muncă îți permite și ai un program flexibil, se poate merge pe această variantă cu multă încredere. Cei mai mulți dintre cei care activează deja în domeniu au un background puternic tehnic de tip Politehnică sau Facultatea de Informatică, Cibernetică la ASE etc.

Dacă însă nu îți poți aranja programul de lucru într-un mod flexibil, cursurile online de IT sunt cele mai potrivite, mai la îndemână și perfect targetate nevoilor tale de dezvoltare, pe când în facultate ai obține mai degrabă o privire de ansamblu din mai multe tehnologii, limbaje, sisteme de operare etc. Un curs online IT te va putea trece prin noțiunile de bază în primele aproximativ trei sesiuni, după care se poate spune că ai obținut un cumul de knowledge cu care poți începe studiul unui limbaj de programare sau să studiezi sisteme de gesiune de baze de date etc.

Dacă ești student, s-ar putea ca începerea unei noi facultăți în paralel să fie cam challenging. Este probabil ca multe cursuri să ți se suprapună o perioadă iar flexibilitatea să lipsească iar de cele mai multe ori asta ar genera restanțe pe termen lung. Dar nu este imposibil dacă ești pregătit să te concentrezi la maximum încă 3-4 ani de aici înainte într-un domeniu cu care încă nu ești familiar dar unde ești extrem de motivat să reușești. Ține foarte mult de motivație, de pasiune, de încăpătânarea de face mai mult decât ai crede că poți în mod normal. Riscul este că poți să te confrunți cu un fenomen denumit burn-out și să te stresezi atât de mult încât să nu mai faci față în anumite momente.

De aceea, chiar dacă ești student, o soluție mai potrivită ar fi cursurile online pe care le poți urma la orice oră, adaptându-ți orele de productivitate cu orele de curs, când vrei, cum vrei, cu o libertate totală pe care la o facultate nu o vei găsi – sau cel puțin nu în mod recurent.

Dacă nu ești student și nici angajat, atunci soluția cea mai la îndemână este urmarea unor cursuri specializate, structurate, mai degrabă facultate decât cursuri online. O facultate îți va oferi și un background bun pentru a putea fi acceptat la viitoare internshipuri. So, alegerea cea mai potrivită? Facultatea. Dacă însă faci și alte lucruri în paralel, poți alege cu încredere cursurile online.

În final it’s up to you! Vrei the bigger picture sau vrei lucruri concrete mai rapid, mai simplu? Sau poate le vrei pe ambele? Oricum ar fi, este o chestiune de asumare. Succes!

TOP