HTML, CSS, JavaScript - Cursuri IT

Devino Programator!

HTML, CSS, JavaScript, Cursuri IT
De ce e important să știi HTML, CSS și JavaScript?

Te-ai hotărât să devii programator.

Știi exact că aceasta este calea pe care vrei să mergi de aici înainte, motivația există doar că ești în impas: nu știi de unde să începi.

Ai citit pe internet tot felul de articole despre limbaje de programare și nu ai nici cea mai vagă idee ce să alegi, ce ar fi mai ușor pentru un începător.

Părerile sunt împărțite iar tu nu ești convins că ar trebui să începi cu un limbaj interpretat sau compilat, pe scurt, ești deja indus/ă în eroare.

Nu te panica! Cunoștințele de bază în programare nu vin dacă te apuci din start de cursuri avansate de Java sau C++.

De bază este să faci distincția între front-end și back-end înainte de a vrea să devii full-stack developer, adică înainte de a vrea să le știi pe toate.

Este recomandat să începi cu noțiunile pe care le poți lega de elemente grafice, vizibile, de design, adică să intri încet dar sigur pe făgașul front-end.

Ce înseamnă front-end?

Înseamnă în primul rând că ești aproape de client și de web design-ul aferent business-ului acestuia. Iar prin web design ne referim la partea creativă, ceea ce vezi la un site, cât și la partea de implementare unde intră necesitatea cunoștințelor de HTML, CSS și JavaScript (pentru a putea înțelege cum funcționează acele elemente cu care interacționează fiecare user, de la meniuri, navigatoare, până la butoane sau formulare de contact).

Ce reprezintă fiecare?

HTML, în abreviere de la HyperText Markup Language, reprezintă un limbaj de marcare utilizat în crearea și afișarea paginilor web.

CSS, Cascading Style Sheets este un standard, și nu limbaj, folosit în mod curent la formatarea elementelor care se pot găsi într-un document de tip HTML, XML etc.

JavaScript sau JS (a nu se cunfunda cu Java) este un limbaj de programare OOP (orientat-obiect) folosit pentru a introduce funcționalități specifice paginilor web (crearea de meniuri, efecte dinamice, elemente de verificare a datelor introduse de user), codul fiind rulat de către browser.

De ce sunt atât de importante toate cele trei? Acestea sunt punctele comune ale fiecărui site cu care utilizatorul poate interacționa (de la un site comercial, până la unul de știri, blog etc) - Cursuri IT

Așadar, tot ceea ce este vizibil pe un site are un cod .js în spate, plin de elemente specifice atât html cât și css.

Ca mic exercițiu, intrați pe orice site, fie chiar și pe motorul de căutare Google, apăsați Ctrl+Shift+I și observați magia. Puteți observa ce se întâmplă și felul în care se întâmplă.

Iar acesta este un prim pas spre dobândirea unor cunoștințe de bază în programare: studiul HTML, CSS și JS.

Spor la observat/practicat/testat!

TOP