Recrutare IT, Nivel experienta

Devino Programator!

Recrutare IT, Nivel experienta
Programator junior, mediu sau senior în programare

În programare, nivelul de senioritate la care te situezi are importanță atât la nivel financiar, in procesul de recrutare IT cât și în ceea ce privește task-urile pe care le vei primi.

Însă în domeniul IT, senioritatea nu se atinge atât de repede precum s-ar dori. Până la urmă, dacă lucrurile ar sta atât de simplu, nu ar mai exista diferențe atât de mari între un junior, un programator cu experiență medie și un senior.

Pentru a stabili cât mai aproape de realitate nivelul cunoștințelor tale într-un anumit limbaj de programare, trebuie în primul rând să fii sincer cu tine: ești începător sau ai deja cunoștințe practice dobândite printr-o experiență de cel puțin un an?

De asemenea, se impune și întrebarea, ce ai realizat cu o suită de cunoștințe teoretice, cum le-ai pus în practică? Apoi, de câte ori ai realizat proiecte complexe unde ai remarcat pattern-uri privind problemele apărute? Ce ai făcut pentru a le minimiza impactul?

Doar că intrăm în detalii, așa că cel mai simplu ar fi să definim, grosso modo, particularitățile fiecărui nivel de senioritate:

Junior – ești entuziasmat/ă de limbajul învățat și vrei să aplici noțiunile teoretice în cât mai multe situații practice; ai capacitatea de a veni cu idei noi și de a vedea problemele survenite cu un ochi fresh; îți este însă greu să implementezi ceea ce ți-ai dori să schimbi în procese, chiar dacă ai o abordare Agile; ai nevoie de îndrumare pentru a construi un proiect de la 0 pentru că partea de arhitectură încă reprezintă un soi de nebuloasă greu de explorat de unul/a singur/ă; ai acel drive de a încerca până îți iese ceea ce îți propui, doar că ai un cod încă nu foarte „clean”, așa cum ți-ai dori; ești capabil/ă să rezolvi o problemă în modalități diferite dar încă nu ți-e clar în care din abordări folosești mai puține resurse; ești conștient/ă că ai multe de învățat și ești motivat/ă de acest aspect.

Mediu – entuziasmul este la cote moderate; ai un fel calm de a privi lucrurile pentru că deja știi la ce să te aștepți: cunoști limbajul foarte bine, ești capabil/ă să creezi atât de la 0 proiecte complexe, cât și să le optimizezi sau să le monitorizezi cu succes pe cele existente; nu există foarte multe situații în care să fii pus/ă în dificultate, dar când se întâmplă, te bucuri să îți pui rotițele în mișcare; sunt aspecte pe care știi că le poți îmbunătăți, și în același timp ești conștient/ă că asta se va petrece cu trecerea timpului, prin acumularea de experiență;

Senior – dintre toți știi cele mai multe, nu degeaba oamenii din jurul tău apelează la tine pentru problemele complexe care apar; cu toate astea, te simți ca un junior, în mod paradoxal! Ești la acel nivel în care ești conștient de ceea ce poți face cu informațiile pe care le ai, și în același timp realizezi cât de multe alte informații așteaptă să fie descoperite și care nu fac parte din documentația oficială sau din trainigurile cele mai avansate pe care le-ai urmat; înveți mereu și ești umil/ă pentru că realizezi pe deplin potențialul imens al limbajului pe care îl folosești de mai bine de trei-cinci ani. Motto personal, precum al unui Michelangelo al programării? „I’m still learning”.

Acum, după trecerea în revistă a particularităților cele mai frecvente per nivel de senioritate, tu unde crezi că te situezi?

TOP