Frontend vs Backend

Devino Programator! Recrutare IT, Cursuri IT

Recrutare IT, Nivel experienta
Front-end versus Back-end

Pentru a face alegerea potrivită profilului tău este necesar să cunoști în primul rând distincția între frontend și backend.

De asemenea, un alt factor important pentru aspiranții la poziția de dezvoltator ar mai fi cel financiar, unde există într-adevăr diferențe notabile între front și backend.

Să le luăm, așadar, pe rând:

Frontend

Așa cum se poate intui, un dezvoltator frontend se ocupă îndeosebi de felul în care arată un website pornind de la: imagini, amplasamentul în pagină, dinamica cromatică, navigația de pe site, pe scurt, designul și specificitățile stilului ales de un client în funcție de bussines.

Limbajele cele mai populare din direcția de front sunt HTML, CSS și Javascript, la care se mai adaugă și popularul framework React. Primele trei sunt necesare oricărui programator, fiind interconectate oricărui proiect.

Cu acestea dezvoltatorul poate să creeze de la zero un proiect unde își va putea folosi nu doar competențele logice, de programare, cât și un oarecare simț creativ, de estetică, fiind nevoie să fie la curent cu anumite tendințe populare, de la managementul culorilor până la alegerea formei geometrice cea mai potrivită pentru butoanele CTA (call to action), specifice în marketing. Cunoștințele de Photoshop sunt un plus în acest context.

Se poate spune că dintre cele două categorii, dezvoltatorul frontend are o mai mare libertate de creativitate și de exprimare vizuală artistică. Totuși, libertatea de exprimare se poate manifesta doar în limitele impuse de client, un aspect foarte important care trebuie avut în vedere(!).

Ca nivel salarial, în general, un dezvoltator frontend câștigă mai puțin decât unul backend, cu un procent care variază între 30 și 50% conform Glasdoor. Evident, există diferențe apreciabile în funcție de nivelul de senioritate.

Backend

Dacă un dezvoltator frontend se ocupă de felul în care un website arată, un dezvoltator backend are ca activitate principală felul în care website-ul funcționează, unde intră aspecte legate de baze de date, de securitate, de performanța generală a site-ului.

În ceea ce privește limbajele de programare, cele mai populare sunt Java, Node.js, Python, PHP și C#. Deși diferite, toate acestea prezintă un punct comun, și anume că sunt orientate obiect (OOP), așadar împărtășesc aceleași mari principii, doar sintaxa diferă. Din acest motiv este binecunoscut faptul că un backend dev poate cunoaște mai multe limbaje de programare. Totodată, în backend este nevoie de cunoștințe solide într-unul dintre sistemele de baze de date de tip SQL (MySQL, Oracle, T-SQL etc) sau NoSQL (MongoDB).

Dacă pe frontend accentuam partea de creativitate, pe backend ne concentrăm pe gândire critică și proactivă. Un backend dev va trebui mereu să fie preocupat de performanța website-ului și de felul în care un utilizator interacționează cu diferitele feature-uri ale acestuia, să testeze permanent posibile scenarii de erori și să găsească soluții nu doar în momentul apariției de bug-uri, ci și să preîntâmpine astfel de situații.

Cât despre partea financiară, avantajele sunt ceva mai mari pe partea de back având în vedere că, în general, acest segment este văzut ca fiind mai complex, cu un grad de responsabilitate mai mare.

Concluzii?

Dacă partea financiară contează mai mult, e simplu, alege calea de backend. Despre procesul Recrutare IT software.

Dacă îți dorești să fii creativ și să-ți folosești simțul artistic, iarăși, e clar: frontend. Cursuri IT

Dar dacă nu ești încă convins/ă, le poți încerca pe amândouă alegând un limbaj backend și pe cele trei clasice de front: JS, CSS și HTML.

Spor la descoperit!

TOP